آیا وردپرس رایگان است؟

آیا وردپرس رایگان است؟

یکی از ویژگی‌های وردپرس که باعث گیج شدن افراد می‌شود، رایگان بودنِ وردپرس است.

پاسخ به این سؤال پیچیده است، و همین باعث گیج شدن می‌شود. یک وبسایت وردپرس ممکن است رایگان باشد یا اینکه هزینه‌ای داشته باشد (مثلاً هزینه برای تم‌ها و افزونه‌های وردپرس). اما خود برنامه‌ی وردپرس، که به آن هسته‌ی وردپرس می‌گویند، رایگان است و همیشه رایگان خواهد ماند. نه‌تنها وردپرس رایگان است، بلکه شما آزادی دارید که هر طور بخواهید آن را تغییر و توسعه دهید و از آن استفاده کنید.

 

آیا وردپرس رایگان است؟ نکات قابل توجه:

وردپرس تحت لیسانس عمومی همگانی گنو (GPL) منتشر شده است، یعنی هرکسی اجازه دارد آن را دانلود، ویرایش، سفارشی‌سازی و از آن استفاده کند و حتی به‌شرط انتشار تحت مجوز GPL کدهای آن را بفروشد.

این برنامه رایگان است، اما ممکن است برای موارد زیر مجبور به پرداخت هزینه شوید:

  • میزبانی
  • پشتیبانی پرمیوم
  • به‌روزرسانی افزونه‌ها یا تم‌های پرمیوم
  • تم‌های پمیوم
  • افزونه‌های پرمیوم

در این پست به پرسش‌های زیر پاسخ داده خواهد شد:

  • آیا وردپرس واقعا رایگان است؟
  • چرا وردپرس رایگان است؟
  • کدام ویژگی‌های وردپرس هزینه دارند؟

در ادامه، منظور از دو مفهومِ رایگان بودن و آزاد بودن وردپرس توضیح داده خواهد شد و نیز مشخص می‌شود که در چه شرایطی می‌توانید یک وب‌سایت وردپرسی رایگان بسازید، و اینکه کدام ویژگی‌های وردپرس رایگان در اختیار شما قرار دارد و برای کدام ویژگی‌ها باید هزینه کنید.

پس شروع کنیم!

فهرست مطالب

دو مفهوم رایگان بودن و آزاد بودن وردپرس

پیش از این که رایگان و آزاد بودن وردپرس را بررسی کنیم، بهتر است که به تفاوت این دو مفهوم بپردازیم.

مفهوم رایگان بودن را می‌توان مانند «رایگان بودن نوشیدنی» پنداشت، و مفهوم آزاد بودن نیز مثل «آزادی بیان».

وقتی مردم درباره‌ی رایگان بودن وردپرس سؤال می‌پرسند، بیشتر منظورشان هزینه‌ی آن است؛ مثل رایگان بودنِ یک نوشیدنی. هزینه‌ی یک نوشیدنی می‌تواند رایگان باشد، یعنی مفتی باشد. اما نمی‌توان برای یک نوشیدنی مفهوم آزادی را همچون آزادی بیان در نظر گرفت.

منظور دوم نیز آزادی است، مثل آزادی بیان. یعنی اگر شما یک نسخه از برنامه‌ی وردپرس را داشته باشید، آیا می‌توانید بدون محدودیت هرطور بخواهید از آن استفاده کنید؟ همانطور که در ادامه خواهید دید، پاسخ به این سؤال «بله!» است.

پس بیایید رایگان و آزاد بودن وردپرس را جزئی‌تر بررسی کنیم.

آزاد بودن وردپرس

نرم‌افزار وردپرس هم رایگان است هم آزاد. شما می‌توانید به‌رایگان یک نسخه از وردپرس را دانلود کنید، و پس از دریافت آن شما آزادید که هرطور بخواهید آن را ویرایش کنید و استفاده کنید.

این نرم‌افزار تحت لیسانس عمومی همگانی گنو (GPL) منتشر شده است، یعنی نه تنها دانلود آن رایگان است، بلکه شما آزادید که آن را ویرایش، سفارشی‌سازی و استفاده کنید. به این نوع نرم‌افزار متن‌باز Open source می‌گویند.

برخی ویژگی‌های این مجوز به‌طور خلاصه شامل موارد زیر می‌شود:

  • شما می‌توانید بدون محدودیت به هر شکلی که بخواهید از وردپرس استفاده کنید.
  • شما می‌توانید بدون محدودیت وردپرس را سفارشی‌سازی کنید و در آن حذف و اضافه‌ کنید.
  • شما می‌توانید بدون محدودیت وردپرس را مجدداً پکیج کنید، مجدداً برندسازی کنید، و آن را توزیع کنید که البته باید تحت مجوز GPL باشد.

مورد سوم بسیار حائز اهمیت است. شما می‌توانید وردپرس را تغییر دهید، آن را مجدداً پکیج کنید، و به دیگران بفروشید و از آن سود کنید، البته اگر مطابق مجوز GPL عمل کنید. به عبارت دیگر، می‌توانید از مشتری‌های خود پول بگیرید اما لازم است که به آن‌ها دسترسی بدهید تا بتوانند خودشان در برنامه تغییر ایجاد کنند.

برای کسانی که معمولاً با شرکت‌های نرم‌افزاری‌ غیرمتن‌باز کار می‌کنند، این ممکن است بسیار تعجب‌آور باشد. اما حقیقت دارد.

پس شما می‌توانید وردپرس را دانلود کنید و کد آن را تغییر دهید تا متفاوت عمل کند. در واقع، وردپرس نیز تقریباً به همین شکل پدید آمد؛ مت مولِنوِگ و مایک لیتِل در سال 2003 یک سیستم وبلا‌گ‌نویسیِ متن‌باز دیگر را به نام b2/cafelog اصلاح کردند. نتیجه‌ی کار آن‌ها وردپرس بود که در ابتدا تنها یک پلت‌فرم وبلاگ‌نویسی دیگر بود، اما به مرور زمان به یک سامانه مدیریت محتوا توسعه یافت که برای ساخت هر نوع وب‌سایتی کاربرد دارد.

اگرچه شما می‌توانید کد هسته‌ی وردپرس را تغییر دهید، اما این فکر خوبی نیست. اگر قصد دارید وردپرس را سفارشی‌سازی کنید، توصیه می‌شود که تغییرات خود را در قالب افزونه‌‌ای جدید به‌ کار ببرید یا از افزونه‌های آماده استفاده کنید. در این صورت وقتی نسخه‌ی وردپرس خود را به‌روزرسانی می‌کنید، تغییرات شما از دست نمی‌رود چراکه در فایل‌های افزونه‌ی شما ذخیره شده‌اند.

همانطور که در ادامه خواهیم دید، برخی افزونه‌ها رایگان هستند و برخی دیگر نیستند؛ اما همه‌ی آن‌ها آزاد هستند.

رایگان بودن وردپرس

وردپرس رایگان است و رایگان خواهد ماند چون تحت مالکیت هیچ شرکتی قرار ندارد، بلکه مالک آن مؤسسه غیرانتفاعی وردپرس “WordPress Foundation” است که هدف شکل‌گیری‌اش را اینگونه بیان می‌کند: «برای اطمینان از دسترسی رایگان و همیشگی به پروژه‌های نرم‌افزاریِ تحت پشتیمانی‌مان.» مأموریت این مؤسسه این است که کدِ پایه‌‌ای پایدار فراهم کند تا در دسترس نسل‌های بعدی باشد، و هم اینکه درباره‌ی وردپرس و دیگر نرم‌افزارهای متن‌باز اطلاع‌رسانی کند. مؤسسه وردپرس از توسعه و توزیع وردپرس هیچ سودی نمی‌برد؛ این کاری داوطلبانه است.

وردپرس هزاران افزونه دارد، برخی از آن‌ها رایگان هستند و برخی هزینه دارند، اما همگی آزاد هستند. اگر افزونه‌ای را دانلود کنید یا بخرید، آزادید که آن را تغییر دهید یا اصلاح کنید و در صورتی که با هسته‌ی وردپرس مطابقت داشته باشد و تحت مجوز GPL منتشر شود، می‌توانید کد آن را بفروشید. بهترین کار این است که افزونه‌ای جدید بسازید که از افزونه‌ی اولیه پیشرفته‌تر باشد، البته خیلی از افراد هم افزونه‌ی جدید را بر اساس افزونه‌ی قبلی می‌سازند. از آنجایی که این برنامه متن‌باز است، این کار مجاز است.

پس در نتیجه: وردپرس، افزونه‌ها و تم‌های آن همگی متن‌باز هستند و تحت مجوز GPL منتشر می‌شوند. شما آزادید که از آن‌ها استفاده کنید و آن‌ها را اصلاح کنید. اما بحث هزینه‌ی وردپرس کمی پیچیدگی دارد.

این نرم‌افزار رایگان است، اما اگر قصد راه‌اندازیِ وب‌سایت دارید؛ به فضای سرور نیاز است تا آن را میزبانی کند. شما باید برای تهیه میزبان هزینه کنید، مگر اینکه خودتان سرور داشته باشید (و به مهارت‌های میزبانی وب‌سایت نیز تسلط داشته باشید). ارائه‌دهندگان میزبانی، فضایی از سرورهایشان را به شما اجاره می‌دهند که شما می‌توانید آن را به‌عنوان میزبان وب‌سایت خود استفاده کنید. آن‌ها صاحب وب‌سایت شما نخواهند بود؛ وب‌سایت متعلق به شما است و هر وقت بخواهید می‌توانید آن را ویرایش، سفارشی‌سازی و جابجا کنید.

مدیریت سرورها و ارائه‌ی میزبانی هزینه دارد، از جمله: زیرساخت فیزیکی و الزامات پشتیبانی. البته برای شما هزینه چندانی ندارد، مخصوصاً در مقایسه با سایت‌سازهایی که امکان انعطاف‌پذیری کمتری نیز دارند.

سرمایه‌ی وردپرس چطور تأمین می‌شود؟

حال که فهمیدیم وردپرس توسط یک مؤسسه‌ی غیرانتفاعی اداره می‌شود و صدها برنامه‌نویس نیز به‌رایگان به بهبود کدپایه‌ی آن کمک می‌کنند، ممکن است فکر کنید که چنین چیزی چطور ممکن است.

به هر حال، خود وب‌سایت WordPress.org نیز ملزم به پرداخت هزینه‌ی میزبانی است. برای اینکه گروه‌های بزرگ بتوانند از طریق وردپرس با یکدیگر کار کنند نیاز به راه‌اندازی زیرساخت است که این کار هزینه دارد. و البته مشارکت افراد نیز زمان‌بر است.

در حقیقت هزاران، یا حتی شاید میلیون‌ها سازمان، برنامه‌نویس و علاقه‌مندان از وردپرس بهره می‌برند. آن‌ها می‌دانند که اگر حمایتِ امثال خودشان نبود، وردپرسی وجود نداشت و نمی‌توانستند از این نرم‌افزار جذابی که ابزار کسب درآمدشان است استفاده کنند. بنابراین تصمیم می‌گیرند که جهت قدردانی خدماتی را به جامعه‌ی وردپرس ارائه دهند، از جمله: کمک به بهبود کدپایه، ارائه‌ی پشتیبانی در انجمن‌های پشتیبانیِ وردپرس و برگزاری رویدادهایی چون وردکمپ‌ها و دورهمی‌های محلیِ وردپرس.

چطور یک وب‌سایت وردپرسی رایگان بسازیم؟

برای استفاده‌ی رایگان از وردپرس یک راه وجود دارد، و آن این است که در سایت WordPress.com اشتراک رایگان تهیه کنید. دامنه‌ی WordPress.com تحت مالکیت یک شرکت خصوصی به نام Automattic است؛ این شرکت میلیون‌ها وب‌سایت را بر روی سرورهای خود میزبانی می‌کند، و شما هم با تهیه اشتراک رایگان می‌توانید یک وب‌سایت داشته باشید.

البته محدودیت‌هایی نیز وجود دارد. وب‌سایتی که در WordPress.com می‌سازید رایگان است، اما آزاد نیست. شما به کدِ آن دسترسی ندارید، تم‌های قابل دسترس شما محدود هستند و به افزونه‌ها نیز دسترسی ندارید. نمی‌توانید دامنه‌ی مخصوص خود را داشته باشید، و همچنین تبلیغاتی روی وب‌سایت شما نمایش داده خواهند شد که هیچ کنترلی روی آن ندارید (این یکی دیگر از شیوه‌های جذب سرمایه‌ی وردپرس است).

برای برخی از کاربران، این مسئله مشکل‌ساز نیست و از اینکه توسط WordPress.com به وبلاگ‌نویسی می‌پردازند یا حتی یک وب‌سایت پورتفولیو می‌سازند راضی هستند. اما اگر یک وب‌سایت حرفه‌ای می‌خواهید به چیزی فراتر از این نیاز خواهید داشت.

در عوض، می‌توانید اشتراک پرمیوم WordPress.com را تهیه کنید؛ اشتراک پرمیوم به شما اجازه می‌دهد دامنه‌ی مخصوص خود را داشته باشید و از امکانات اضافی نیز بهره‌مند شوید. البته هنوز هم به کد آن دسترسی نخواهید داشت. با تهیه‌ی اشتراک از WordPress.com، وب‌سایت شما نه رایگان خواهد بود و نه آزاد. شما برای آن هزینه می‌کنید، اما برای ایجاد تغییرات آزادی چندانی نخواهید داشت. ممکن است هزینه‌های ماهانه‌ی شما حتی از هزینه‌ی یک وب‌سایت خودمیزبان نیز بیشتر شود.

به همین خاطر پیشنهاد می‌شود که وب‌سایت وردپرسیِ خودمیزبان تهیه کنید و هزینه‌ی میزبانی را جدا پرداخت کنید.

چرا بهتر است که برای میزبانی وردپرس هزینه کنیم؟

اگر قصد دارید که یک وب‌سایت وردپرسی خودمیزبان تهیه کنید یا اشتراک WordPress.com خود را به خودمیزبان تغییر دهید، دانستن یک تفاوت اساسی حائز اهمیت است:

بجای اینکه وب‌سایت خود را روی WordPress.com میزبانی کنید، وردپرس را روی فضای سروری که از ارائه‌دهندگان میزبانیِ وردپرس اجاره کرده‌اید نصب می‌کنید. در این حالت، تفاوت اصلی این است که وب‌سایت متعلق به شما است (یا متعلق یکی از کارفرمایان شما). هر تم یا افزونه‌ای که بخواهید را می‌توانید استفاده کنید، وب‌سایت و محتوای آن به شما تعلق دارد، و هر موقع بخواهید می‌توانید آن را جابجا کنید یا تغییر دهید. شما آزادید هرطور بخواهید وب‌سایت‌ خود را به‌کار بگیرید، هرچه بخواهید به آن اضافه کنید و به هر شکلی آن را اداره کنید (البته در چهارچوب قوانین).

این حالت به شما آزادی می‌دهد.

وب‌سایت‌های وردپرسیِ خودمیزبان هزینه دارند، اما اگر یک وب‌سایت باکیفیت می‌خواهید، هزینه‌های آن نسبت به مزایای آن به‌صرفه است. با توجه مزایای بالقوه‌ای که یک وب‌سایت حرفه‌ای برای کسب و کارتان دارد، هزینه‌های میزبانی دیگر چندان گران به نظر نمی‌رسد. یک وب‌سایت رایگان وردپرسی به برند شما خدشه وارد می‌کند و امکانات چندانی برای اداره‌ی یک وب‌سایت حرفه‌ای در اختیار شما نمی‌گذارد. در واقع اختیار عمل مورد نیاز را به شما ارائه نمی‌دهد.

ممکن است فکر کنید که فعلاً یک وب‌سایت رایگان وردپرسی برای شما کافی است. اما وقتی وب‌سایت شما به‌مرور رشد کند و متحول شود، احتمالاً نیازهای بلندمدت شما را رفع نمی‌شود. خوشبختانه به‌راحتی می‌توانید وب سایت وردپرسی خود را خودمیزبان کنید.

ویژگی‌های رایگان وردپرس کدام‌اند؟

حتی اگر وب‌سایت رایگان وردپرسی نداشته باشید هم می‌توانید از برخی ویژگی‌های رایگان وردپرس  استفاده کنید. برخی از آن‌ها همیشه رایگان هستند، اما برای برخی دیگر از افزونه‌ها و تم‌ها باید بین گزینه‌های رایگان و پرمیوم انتخاب کنید.

دسترسی رایگان به امکاناتْ باورنکردنی به نظر می‌رسد، و گاهی هم واقعا همینطور است. توسعه‌دهندگانِ تم‌ها  و افزونه‌های رایگان وردپرس دلایل خیلی خوبی برای این کار دارند: یا می‌خواهند جهت قدردانی خدماتی را به جامعه وردپرس ارائه دهند، یا اینکه نسخه‌ی رایگان امکان ارتقا به نسخه پرمیوم را نیز دارد. به این شکل، نسخه‌ی رایگان همچون طعمه‌ای است که شما را به خرید نسخه پولی ترغیب می‌کند.

البته فکر نکنید که منابع رایگان قابل‌اطمینانی برای کدهای وردپرس پیدا نمی‌شود. در اینجا ویژگی‌های مختلف وردپرس را خواهید دید که می‌توان به‌رایگان به آن‌ها دسترسی داشته باشید بدون آنکه امنیت یا کیفیت وب‌سایت شما مختل شود.

ویژگی‌های وب‌سایت وردپرسی خودمیزبان که رایگان‌ هستند یا ممکن است رایگان باشند:

  • هسته‌ی نرم‌افزار
  • پشتیبانی
  • تم‌ها
  • افزونه‌ها
  • به‌روزرسانی‌ها

به‌طور جداگانه به هر کدام خواهیم پرداخت.

نرم‌افزار رایگان

خود نرم‌افزار وردپرس رایگان است. جهت دانلود وردپرس، حتماً از طریق صفحه‌ی دانلود رسمی وردپرس اقدام کنید.

پشتیبانی رایگان

یک ارائه‌دهنده‌ی میزبانیِ معتبر در کنار خدمات میزبانی‌اش به شما پشتیبانی می‌دهد تا در میزبانی سایت، مدیریت دامنه و نصب وردپرس به شما کمک کند.

اگر در دیگر بخش‌های وردپرس به کمک نیاز داشته باشید، مثلاً برای یادگیری مدیریت سایت، ساخت افزونه، رفع مشکل تم‌ها یا افزونه‌ها، باید منابع پشتیبانی وردپرسی دیگری را پیدا کنید.

این نکته ارزش تکرار را دارد: پشتیبانی رایگان توسط داوطلبان، متخصصین وردپرس که قصد خدمت به این جامعه را دارند، و یا کسانی که کارفرماهایشان اجازه می‌دهند بخشی از زمان کارشان را در انجمن‌های پشتیبانی صرف کنند، صورت می‌گیرد. پس چون برای این پشتیبانی هزینه‌ای نمی‌کنید، باید انتظاراتتان را نیز پایین بیاورید و انتظار پاسخ فوری نداشته باشید.

تم‌های رایگان

در صفحه‌ی تم‌های وردپرس به هزاران تم رایگان دسترسی خواهید داشت.

صفحه‌ی تم‌های وردپرس

این تم‌ها توسط چندین توسعه‌دهنده ساخته شده‌اند، از جمله توسعه‌دهندگان تم تجاری، داوطلبان و گروه WordPress.com. همگی پیش از انتشار آزمون‌های سفت‌و‌سختی را پشت سر می‌گذارند، پس خیالتان راحت باشد که آن‌ها  مطمئن و ایمن هستند و کدشان تمیز است.

صفحه‌ی تم‌های وردپرس تنها جایی است که می‌توان تم‌های مطمئن را دانلود کرد. می‌توانید مستقیم از آنجا دانلود کنید یا اینکه از قسمت مدیریت سایت خود به بخش تم بروید و از آنجا نصب کنید.

هیچ تم رایگانی را از منابع دیگر دانلود نکنید! اگر تم سالم و مطمئن باشد، توسعه‌دهنده آن را از طریق صفحه‌ی رسمی منتشر می‌کند. در غیر این صورت، باید ریسک نصب تمی که ممکن است اسپم باشد یا کدش مخرب باشد را به جان بخرید. اگر هم می خواهید تم اختصاصی وردپرس (که در ایران به نام قالب اختصاصی وردپرس شناخته می شود) داشته باشید، اف دیزاین این کار را برایتان انجام می دهد.

افزونه‌های رایگان

علاوه بر تم‌ها، هزاران افزونه‌ی وردپرس رایگان نیز در صفحه‌ی افزونه‌ها موجود است. این افزونه‌ها، افزونه‌های کوچکی که تنها چند خط کد به وب‌سایت یا داشبورد شما اضافه می‌کنند تا افزونه‌های بزرگ و پیچیده‌ای مثل WooCommerce که یک فروشگاه کامل را به وب‌سایت شما اضافه می‌کند را شامل می‌شوند.

حتماً می‌خواهید بدانید که چرا کسی وقت خود را صرف ساختن یک افزونه می‌کند و بعد آن را رایگان منتشر می‌کند. سؤال خوبی است. سازندگان افزونه‌های رایگان معمولاً در یکی از سه دسته‌ی زیر قرار می‌گیرند:

  • آن‌ها علاقه‌مندان وردپرس هستند که قصد دارند با انتشار کدِ خود به جامعه‌ی وردپرس خدمتی کرده باشند.
  • شرکت‌هایی هستند که افزونه‌ای برای مشتری خود ساخته‌اند و کد خود را برای استفاده‌ی دیگران منتشر می‌کنند (و البته به این طریق کمی هم تبلیغ می‌کنند).
  • فروشندگان حرفه‌ای افزونه هستند که نسخه‌ی رایگان افزونه را به این امید منتشر می‌کنند تا عده‌ای از کاربران آن را به نسخه‌ی پرمیوم ارتقا دهند یا افزونه را بخرند.

می‌توان گفت که سازندگان افزونه‌های رایگان یا از این کار سود می‌برند یا اینکه بیشتر انگیزه‌های خیرخواهانه دارند. مانند تم‌ها، اگر افزونه‌ای نیز رایگان باشد، پس وجود آن در صفحه‌ی افزونه‌های وردپرس به معنای این است که مورد آزمایش قرار گرفته است و به احتمال فراوان مطمئن و معتبر است. البته نمی‌توان تمام افزونه‌ها را ضمانت کرد چون با مرور زمان ممکن است با به‌روزرسانی مخرب شوند. اما افزونه‌سازان حرفه‌ای با به‌روزرسانی افزونه‌های خود از سازگاری آن با آخرین نسخه‌ی وردپرس اطمینان حاصل می‌کنند. وقتی افزونه‌ای نصب می‌کنید، تاریخ آخرین به‌روزرسانی و سازگاری آن با نسخه‌ی وردپرس‌تان به شما اطلاع داده می‌شود.

افزونه یا همان پلاگین های وردپرس

به‌روزرسانی رایگان

‌به‌روزرسانی هسته‌ی وردپرس رایگان است. صفحه‌ی مدیریت وب‌سایت شما شامل یک صحفه تحت عنوان به‌روزرسانی است که هر موقع به‌روزرسانی جدیدی منتشر می‌شود می‌توانید از طریق آن به‌روزرسانی کنید.

بهتر است که به‌روزرسانی‌ها را ابتدا روی نسخه‌ی استیجینگ (آزمایشی) وب‌سایت خود اجرا کنید. طرح‌های میزبانی یک نسخه استیجینگ از وب‌سایت شما را شامل می‌شوند که برای دیگران قابل رؤیت نیست. اگر به‌روزرسانی اختلالی ایجاد کند (مثلاً اگر با یکی از افزونه‌های شما ناسازگار باشد)، می‌توانید وب‌سایت در حال اجرای خود را به‌روزرسانی نکنید تا اینکه افزونه‌ی ناسازگار به‌روزرسانی شود یا اینکه آن را غیرفعال کنید.

به‌روزرسانی‌های رایگان روی هسته‌ی وردپرس و نیز تم‌ها و افزونه‌های رایگان اعمال خواهد شد. امکان به‌روزرسانی تم یا افزونه‌ی پرمیوم به نوع خرید شما بستگی دارد. برای برخی تم‌ها یا افزونه‌ها باید اشتراک سالانه بخرید و تنها اگر اشتراک شما به‌روز باشد قادر به به‌روز رسانی خواهید بود. در دیگر موارد شما یکبار برای همیشه هزینه می‌کنید و بدون اینکه هزینه دیگری بپردازید می‌توانید همیشه تم یا افزونه را به‌روزرسانی کنید.

ویژگی‌های غیررایگان وردپرس

یکی از جذاب‌ترین نکات  وردپرس این است که بسیاری از ویژگی‌های آن رایگان هستند. تازه‌واردان وردپرس از اینکه چنین نرم‌افزار مطلوب و کارآمدی رایگان است تعجب می‌کنند. اگر شما هم معمولاً از شرکت‌هایی چون آدوبی و مایکروسافت نرم‌افزار خریداری می‌کنید که برای به‌روزرسانی و حق اشتراک هزینه‌ی زیادی دارند، رایگان بودن وردپرس حتماً برایتان عجیب است. با اینحال، وردپرس یک نرم‌افزار متن‌باز است و هسته‌ی آن همیشه رایگان خواهد بود.

البته این به این معنا نیست که اداره‌ی یک وب‌سایت وردپرسی حرفه‌ای رایگان است. هزینه‌ی آن بستگی دارد به نیازهای وب‌سایت شما و اینکه آیا حاضرید برای مزایای یک افزونه‌ی پرمیوم هزینه کنید یا نه؛ مثلا ممکن است که یک افزونه‌ی رایگان دقیقاً همان کار را انجام دهد یا با اندکی تفاوت.

بخش‌هایی از وردپرس که باید برای آن‌ها هزینه کنید:

  • میزبانی
  • پشتیبانی پرمیوم
  • به‌روزرسانی‌های تم‌ها و افزونه‌های پرمیوم
  • تم‌های پرمیوم
  • افزونه‌های پرمیوم

بیایید مجدداً نگاهی به هریک از این موارد بیندازیم.

هزینه برای میزبانی

اگر قصد دارید که یک وب‌سایت وردپرسی خودمیزبان داشته باشید که نسبت به WordPress.com تغییرپذیرتر است و آزادی بیشتری در اختیار شما می‌گذارد، باید به ارائه‌دهندگان میزبانی هزینه پرداخت کنید.

خدمات میزبانیِ خوب، علاوه بر فراهم ساختن یک وب‌سایت خودمیزبان برای شما، مزایای دیگری نیز دارد:

  • امکان نصب آسان وردپرس از طریق داشبورد میزبانی.
  • امکان دسترسی به تنظیمات DNS جهت پیکربندی نام دامنه‌ی وب‌سایت شما.
  • پشتیبانی 24 ساعته.
  • بشتیبان‌گیری منظم.
  • ضمانت هک نشدن و از کار نیفتادن سایت.
  • ضمانت سرعت، و اطمیمان از عملکرد سایت با حداکثر سرعت.

پیش از انتخاب ارائه‌دهنده‌ی میزبانی، مطمئن شوید که همه‌ی این موارد را شامل شود. شاید وسوسه شوید که یک ارائه‌دهنده‌ی ارزان انتخاب کنید، اما خواهید دید که آنوقت وب‌سایت شما به‌کندی کار می‌کند و پشتیبانی آن نیز چندان کارآمد نیست. اگر وب‌سایتی حرفه‌ای می‌خواهید، پرداخت هزینه‌ی اضافی برای کیفیت ارزشش را دارد.

حتی اگر از WordPress.com استفاده می‌کنید، در صورتی که اشتراک رایگان خود را ارتقا دهید، در نهایت ممکن است مجبور به پرداخت هزینه میزبانی شوید.

به نظر من، اگر برای میزبانی هزینه کنید و در اداره‌ی وب‌سایت خود آزادی داشته باشید، سرمایه‌گذاری بهتری محسوب می‌شود.

هزینه برای پشتیبانی

ارائه‌دهنده‌ی میزبانی شما باید با ارائه‌ی پشتیبانی شما را در جنبه‌های مختلف سایت که به میزبانی مربوط است یاری کند. اگر به پشتیبانی بیشتری نیاز دارید و پشتیبانی‌های رایگان برای شما کافی نیستند، می‌توانید پشتیبانی پرمیوم خریداری کنید. ارائه‌دهندگان مختلفی هستند که با تهیه‌ی اشتراک به شما پشتیبانی می‌دهند.

هزینه برای تم

اگر نتوانستید تم رایگانی که پاسخگوی نیازهای شما باشد پیدا کنید یا اینکه تمی با قابلیت کشیدن و رها کردن (معروف به صفحه‌سازها) می‌خواهید، آنگاه می‌توانید تم پرمیوم تهیه کنید.

تم‌های پرمیوم به سه دسته‌ی اصلی تقسیم می‌شوند:

  • تم‌هایی که به‌منظور سهولتِ استفاده ساخته شده‌اند؛ مثل تم Astra
  • تم‌هایی که به‌منظور توسعه‌پذیری ساخته شده‌اند؛ مثل تمِ صفحه‌ساز the Divi
  • تم‌های مستقلی که در فروشگاه‌هایی چون ThemeForest فروخته می‌شوند.

پیش از آنکه برای تمی هزینه پرداخت کنید، مطمئن شوید که نیازهای شما را پاسخگو باشد و نصب آن روی وب‌سایت امن است. به‌خصوص:

  • مطمئن شوید که تحت مجوز GPL توزیع شده باشد.
  • از دیگر کاربران و توسعه‌دهندگان وردپرس مشورت بگیرید.
  • نقدها و مقالات مربوط به آن تم را مطالعه کنید.
  • شخصاً توصیه بگیرید.
  • امکان امتحان رایگان، ضمانت بازگشت وجه، و مهلت مرجوع کردن آن را بررسی کنید.

اگر تم مناسب نیازهای شما نیست، پس بهتر است که پول خود را برای آن هدر ندهید.

اگر می‌خواهید درباره‌ی تم‌های پرمیوم بیشتر بدانید، به راهنمای ما از مقایسه‌ی تم‌های رایگان و پرمیوم وردپرس مراجعه کنید.

اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آبتین
آبتین
1 سال قبل

ممنون بابت اطلاعات ارزشمندی که به صورت رایگان به اشترام می گذارید.